Persbericht: Cultuur uit Nederland en Italië bij elkaar over de vloer

Grenzen worden overschreden tijdens de Dutch Italian Music Exchange, oftewel DIME. Van april 2011 tot en met januari 2012 gaan Nederlandse zangers, muzikanten, dj’s, producers, kunstenaars op bezoek bij hun Italiaanse collega’s en vice versa. De aftrap is op 16 april 2011 als residents van Amsterdamse club Trouw, Olaf Boswijk en Patrice Bäumel in Romeinse discotheek Brancaleone optreden. Op 7 mei staat Donato Dozzy tijdens 360 in Trouw Amsterdam.

DIME: dubbelconcerten, nieuwe producties en workshops
DIME bestaat uit een serie dubbelconcerten en nieuwe muziekproducties die in allerlei muziekgenres gedurende 2011 zowel in Nederlandse steden als Italië plaatsvinden. DIME is genreoverschrijdend en grensverleggend en verwacht zo’n 25 duizend Nederlanders en Italianen naar zijn evenementen in beide landen te trekken. Een van de projecten is een dubbeltournee van de bands Ploctones van gitarist Anton Goudsmit uit Nederland en Tubolibre van trombonist Gianluca Petrella uit Italië.

Nieuwe producties
Nederlandse en Italiaanse artiesten gaan samen in een residency van enkele dagen in de Zuid-Italiaanse streek Puglia om aan nieuwe muziek werken. In juni werkt het trio Boi Akih van zangeres Monica Akihari samen aan nieuw materiaal met Italiaanse saxofonist Roberto Ottaviano en bassist Giorgio Vendola. In oktober gaan Perquisite, Charlie Dee, en Kasper Kalff samenwerken met Italiaanse producers Marco Passarani, Populous en de zanger/gitarist Riccardo Bertini. Het jazzfestival van Pomigliano gaat een nieuw project van producer Martux_m mogelijk maken, waaraan twee jonge Nederlandse jazzmusici hun medewerken verlenen. Deze producties gaan vervolgens op tournee in Nederland en Italië, worden uitgezonden op verschillende media en verkocht op cd en iTunes.

Workshops
Edoardo Righini en Jasper Blom, docenten aan het Conservatorium van Amsterdam, met Marco Tamburini uit Rovigo en Paolo Damiani uit Rome op tijdens een workshop voor studenten die jazz aan het Conservatorium van Amsterdam studeren. DIME is onderdeel van jazz concertserie Percorsi Jazz, georganiseerd door het conservatorium Santa Cecilia in Rome. Ook zal het Conservatorium van Amsterdam een workshop voor studenten uit Italië opzetten.

DIME en partners
Per genre zijn er samenwerkingsverbanden gesloten met podia die thuis zijn in een muziekstroming. In Nederland is jazz in het Amsterdamse Bimhuis en Lantaren/Venster in Rotterdam en dance in TrouwAmsterdam. DIME is coproductie van stichting B-Oost en de Nederlandse ambassade in Italië.  Zij sloegen tijdens Il Sound del Giro de handen voor het eerst ineen, het muziekprogramma tijdens de start van de wielerronde Giro d’Italia in Amsterdam. DIME wordt ondersteund door Fonds Podiumkunsten, Puglia Sounds en Air France/KLM.