Aankondiging: Perestrojka!

Underground cultuur van Rusland in mode, fotografie, muziek, kunst en film

2013 staat voor het vriendschapsjaar tussen Nederland en Rusland, na het politieke rumoer is het tijd voor een cultureel inkijkje. Tussen 8 en 24 november toont festival Perestrojka! de ontwikkeling van de alternatieve mode en de bruisende muziekscène van Rusland tussen 1985 en 1995 op de NDSM-werf te Amsterdam. Voor het eerst is de fototentoonstelling “Untamed Fashion USSR” in Nederland te zien, samengesteld door de Moskouse curator Misha Buster. Gedurende drie weekeinden vinden er concerten, modeshows, performances, workshops, filmvertoningen en feesten plaats in de creatieve geest van underground Rusland.

Enkele sleutelfiguren uit de Russische Doe-Het-Zelf beweging komen naar Amsterdam voor een optreden. Alternatieve mode iconen Andrei Bartenev, Sasha Frolova en Alexander Petlura, de band AVIA en andere special guests worden speciaal voor Perestrojka ingevlogen. De Russische artistieke diaspora en DIY kunstenaars uit Amsterdam ontmoeten elkaar in de expositieruimte die dagelijks geopend is.

Expositie: “Untamed Fashion USSR”
Grafisch kunstenaar, ontwerper en curator Misha Buster nam in de jaren ‘80 actief deel aan de Moskouse underground kunst- en modewereld. Zijn huidige tentoonstelling, “Untamed Fashion in USSR”, laat de geschiedenis zien van de alternatieve modebeweging, die ontstond op de kruising van rock en kraakcultuur aan het begin van Perestrojka en eindigde met de komst van glossy modebladen medio 1990. Deze tentoonstelling is nu voor het eerst in West Europa te zien.

Zijn grootste recente tentoonstellingen “Hooligans of the 1980’s” (2009) en “Alternative Fashion Before Glossies” (2011), waarbij hij tientallen unieke foto’s presenteerde, waren allebei een internationaal publiek succes.

Untamed Fashion is vanaf 8 tot en met 24 november, tussen 11:00 en 18:00.

Band: AVIA
De 16-man sterke band AVIA uit Sint Petersburg waren de ware helden in de jaren ‘80. Nog steeds maken ze furore met hun spectaculaire Sovjet Propaganda-achtige optredens, die bestaan uit een brede muziekpanorama van ska, orkestrale jazzrock, musichall, electro-pop en Sovjet hymnes, met een indrukwekkende vrouwelijke gymnastiekshow, die stamt uit het tijdperk van constructivisme (1919 – 1934).

Optreden AVIA is op zaterdag 16 november om 20:00 uur.

Perestrojka! achtergrond en inspiratie
Perestrojka (letterlijk verbouwing) was een programma gericht op de liberalisering van de Sovjet economie en maatschappij, geïnitieerd door Michael Gorbatsjov. Creatieve en onafhankelijk gestemde kunstenaars, muzikanten en intellectuelen namen het voortouw in het veranderingsproces. Ze deden dat met een indrukwekkende “we hebben niets te verliezen” mentaliteit die een uitbarsting van creativiteit en doe-het-zelf enthousiasme veroorzaakte.

Ondanks de gevaren en onzekerheden van de Sovjet tijd, kwam al jaren voor de officiële perestrojka een zeer dynamische ‘selfmade’ cultuur op, die een trend zette voor toekomstige ontwikkelingen in de kunst, mode en muziek. Ze creëerden hun eigen universum, dat diende als een mooi alternatief voor de deprimerende werkelijkheid van de late periode van het communisme. Dit was een relatief korte, maar zeer inspirerende tijd voor creatievelingen aan beide zijden van het ijzeren gordijn.

In het kort
PERESTROJKA!
7 – 24 November, programma via www.windowtoeurope.eu
ITW NDSM Werf te Amsterdam

Voorverkoop start zsm via www.windowtoeurope.eu
Facebook event

PERESTROJKA