Amsterdams Ballongezelschap trapt viering 50jarig bestaan Provo-beweging af in Paradiso

In 2015 is het vijftig jaar geleden dat Provo werd opgericht. Amsterdams Ballongezelschap, voortgevloeid uit Provo, luidt het jubileumjaar in op zondag 28 december tijdens het Ballonnenfeest in Paradiso, Amsterdam. Dit jaarlijks hoogtepunt staat helemaal in teken van de kritische stroming die in de jaren ’60 op creatieve wijze tegen de gevestigde orde schopte. Amsterdams Ballongezelschap en Ruigoord, maar ook Paradiso zijn overblijfsels uit deze tijd.

Het Ballonnenfeest is de start van de viering van 50 jaar Provo. Onder de titel New World Dis­Order brengen de Verdelende Psiluminaties een hommage aan het Magisch Centrum Amsterdam. Tijdens de andere evenementen komend jaar op Ruigoord, zoals Vurige Tongen in mei en Landjuweel in augustus, wordt aandacht aan de Provo beweging besteed. Provo’s, Kabouters, Dolle Mina’s en deskundologen van het eerste uur zijn altijd onderdeel van Ruigoord geweest.

Ballonnenfeest Arthur de Smidt
Fotocredit: Arthur de Schmidt

Over Ruigoord

Ballonnenfeest is het jaarlijks uitstapje van Amsterdams Ballongezelschap naar Paradiso. De rest van het jaar huist het kunstenaarscollectief in vrijhaven Ruigoord. Het dorpje werd als protest tegen de plannen voor een haven 41 jaar geleden gekraakt. Sinds die tijd conserveert de gemeenschap een groen plekje te midden van de haven waar het gedachtegoed van de jaren zestig, van Provo en de hippiebeweging nog steeds voortleeft. Maar in Ruigoord heeft de tijd niet stilgestaan. Er zijn nieuwe vormen gekomen voor de oude idealen en jonge aanhangers weten het dorp te vinden. Ruigoord is een plek waar evenementetorganisatoren, kunstenaars en anderen creatieven samenkomen om te maken, exposeren en te vieren.

In het kort

Ballonnenfeest
Zondag 28 december 2014 | 21.30 – 5.00 uur
Paradiso | Weteringschans 6-8, 1017 SG Amsterdam
Voorverkoop: UITVERKOCHT
Facebook event