Arp Frique presents Festival Magia

Tropische dansvloerfanatici, cratediggers en global music liefhebbers opgelet! Op zaterdag 19 augustus worden zij getrakteerd op een gratis blockpartyfestival in Rotterdam Central District: de eerste editie van Festival Magia. Recht in het hart van de progressieve uitgaanscultuur van Rotterdam – het parkeerterrein van het AD naast Centraal Station, omsingeld door BAR, Perron, Annabel, Transport en Biergarten – laten dj’s en live artiesten een continue stroom van alternatieve internationale muziek van toen en nu horen. Van 12.00 tot 23.00 uur wisselen ze elkaar bijna naadloos af tijdens een ultieme ode aan de stad, aan de internationale muziekcultuur en aan haar vertegenwoordigers, die ook nog eens geheel gratis is. Na afloop kunnen bezoekers terecht in een van de omringende clubs voor nog een dosis tropische dansmuziek. 

Internationale underground muziekcultuur
De opkomst van Afrikaanse, Caribische, Zuid-Amerikaanse en andere internationale underground muziek kan geen hype meer genoemd worden, getuige het langdurige succes van de vele reissue-labels en de invloed die deze muziek al decennia lang op een nieuwe generatie heeft. Wel opvallend is de groei. Kaapverdische, Ethiopische en Colombiaanse artiesten zijn nu ook te vinden op de diverse programmering van pop- en dancefestivals over de hele wereld. Onbekende parels die snel bemind raken door hun overtuigende en opzwepende live optredens. DJ’s zoeken nieuwe dansvloerverrassingen in Suriname, Zuid-Afrika of Syrië, en het publiek omarmt de diversiteit. Tijd dus voor een platform gewijd aan deze internationale underground muziekcultuur.

Iconen en vernieuwers
Festival Magia zet de spotlight op onderbelichte iconen en vernieuwers, zoals Americo Brito, die het openingsconcert verzorgt. Nog één keer speelt hij stukken van zijn eerste lp’s – die geliefde collectors items zijn geworden – live tijdens Magia en volledig uitgevoerd met de instrumenten van toen. Hij was en is als artiest en DJ een centrale figuur binnen de Kaapverdische gemeenschap maar ook daarbuiten is hij van grote invloed. Zo was hij één van de oprichters van de voorlopers van het Zomercarnaval en Dunya Festival. Als radio-DJ verspreidde hij Kaapverdische muziek van Rotterdam naar de eilanden en terug. Een passender aftrap van Magia dan met Americo Brito is niet denkbaar.

De laatste spot op 19 augustus is voor de Braziliaanse soul en funk held Ed Motta. Hij staat op het podium met twee bijzondere gasten: de Surinaamse fluitist Ronald Snijders- die onlangs nog een album uitbracht met daarop een samenwerking met Ed Motta – en de Amerikaanse percussionist Bill Summers – bekend als oprichter van legendarische jazzfunk groep The Headhunters. Zo ontstaat een eenmalige fusie van de muziek van deze drie iconen. Uniek en nog nooit eerder vertoond.

Bruxas, het nieuwe project van o.a. Jacco Gardner, bracht onlangs hun eerste muziek uit op het Dekmantel label en speelt die nu live op Magia. Mdou Moctar, gitarist/zanger uit Niger, maakt muziek die herkenbaar is voor liefhebbers van Tinariwen en andere “woestijnblues”, echter met een dosis swagger die prachtig is vastgelegd in de Purple Rain-geinspireerde film “Rain the Colour Blue With a Little Red In It”. Verwacht rauwe energie vol met Hendrix en Prince invloeden. Janka Nabay maakt bubu music: traditionele Islamitische muziek uit Sierra Leone die hij kent van zijn voorouders, vertaald naar nu. Dat klinkt ongeveer als Ata Kak on acid. Janka is labelmates met William Onyeabor, de Nigeriaanse synthfunk cultfiguur die dankzij David Byrne’s label Luaka Bop opnieuw bekendheid verwierf, ditmaal in de clubs van Berlijn tot aan Tokyo. Begin dit jaar overleed hij, met veel respect voor zijn muziek zal rising star DJ Philou Louzolo een eerbetoon brengen aan deze curieuze artiest.

Programma
Ed Motta ft Ronald Snijders & Bill Summers
Awesome Tapes From Africa
Janka Nabay & The Bubu Gang
Bruxas
DJ Katapila
Americo Brito
Orpheu The Wizard
Mdou Moctar
Philou Louzolo tribute to William Onyeabor
Flavio Filho d’Terezinha & DJ Adison Fernando
Ulli Banditi

Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl

www.festivalmagia.nl – Facebook.com/magiafestival

In het kort
ARP FRIQUE presents FESTIVAL MAGIA
Rotterdam Central Distict
Zaterdag 19 augustus | 12.00 – 23.00 uur
Entree: gratis

Facebook event