DIME: Amsterdamse muziekscene start uitwisseling met Italië

De residents Olaf Boswijk en Patrice Bäumel van Amsterdamse club Trouw staan klaar voor een uitwisseling met Brancaleone in Rome. Op zaterdag 16 april treden zij daar op met de Italiaanse dj Donato Dozzy als startschot van de Dutch Italian Music Exchange (DIME). Tijdens dit internationaal project komen Nederlandse en Italiaanse artiesten bij elkaar over de vloer om op te treden en muziek te maken.

Op zijn beurt staat Donato Dozzy op 7 mei tijdens 360 in de Trouw. Deze Amsterdamse club is in de afgelopen twee jaar uitgegroeid tot de avant-gardistische nachttempel van de hoofdstad. Trouw biedt podium aan progressieve acts en hedendaagse dj’s. In Rome valt deze eer ten deel aan de Brancaleone, die in de Romeinse scene een voortrekkers rol heeft. Het is dus niet verwonderlijk dat deze podia samenwerken tijdens DIME.

Dancity
De tweede uitwisseling op het gebied van dance en elektronische muziek gebeurt op 1 juli. Juju & Jordash staat dan op multidisciplinair festival Dancity in Foligno. De Nederlandse, woonachtig in Berlijn, DJ Steffi, sluit dit festival af. Dancity wordt ieder jaar goed door de Italiaanse pers gevolgd vanwege zijn avontuurlijke programmering.

Meet in Town
Festival Meet in Town is de belangrijkste festival in Italië op het gebied van elektronische muziek. Tijdens DIME wijdt Meet in Town een avond een avond aan Amsterdams label Kindred Spirits. Ook Nederlandse acts Jameszoo, Legowelt en KC the Funkaholic krijgen een plekje in de programmering.

DIME en partners
Niet alleen in elektronische muziek initieert Dime muzikale uitwisselingen. Per genre zijn er samenwerkingsverbanden gesloten met podia die thuis zijn in een muziekstroming, denk aan jazz en pop.  DIME is coproductie van stichting B-Oost en de Nederlandse ambassade in Italië.  Zij sloegen tijdens Il Sound del Giro de handen voor het eerst ineen, het muziekprogramma tijdens de start van de wielerronde Giro d’Italia in Amsterdam. DIME wordt ondersteund door Fonds Podiumkunsten, Puglia Sounds en KLM.

Volg op Twitter | Volg op Facebook