In De Bak Festival: laatste kans Gevangenis Noordsingel te bezoeken

Vermaak voor jong en oud in voormalig Huis van Bewaring

In de cellen en luchtplaatsen waar voorheen boeven en gespuis werden opgeborgen, vindt op zondag 27 september stadsfestival In De Bak plaats. Voordat Gevangenis Noordsingel wordt verbouwd tot Do-It-Yourself-woningen, krijgt Rotterdam een laatste kans om het gebouw uit 1872 van binnen te bekijken. Het programma bestaat uit twee onderdelen: In de Bak Festival en de gevangenistour. Vanwege de enorme belangstelling zijn de vleugels in meerdere blokken van 2 uur geopend voor de bezoekers. Het festival op de luchtplaatsen vermaakt jong en oud met muziek, workshops en een vintage markt van Swan Market.

Gevangenistour

Hoe was het om opgesloten te zitten in de bak? Dit wordt duidelijk aan de hand van verschillende korte voorstellingen. Er wordt onder andere meegeluisterd naar een telefoongesprek van een gevangene naar zijn moeder en zijn vriendin. Hoe werd de uitzichtloosheid van het gevangenisleven bestreden met een palmboom? Dat en nog veel meer komt tot leven tijdens de tour door de gevangenis.

In De Bak Festival Noordsingel

Fotocredits: boven Onscherp – onder: Martin Hoogeboom en Ilya de Milde

In De Bak

Op de voormalige luchtplaatsen staan leuke zithoekjes en een breed aanbod aan foodtrucks. Swan Market verzorgt een markt met handgemaakte sieraden, accessoires, fashion en vintage. Verschillende singer-songwriters voeren de muzikale boventoon op het eerste podium. Bij het tweede podium gaan de voetjes van de vloer als een dj de lekkerste hitjes van toen draait. Een derde podium wordt verzorgd door het Eendrachtfestival. In De Bak is geopend van 10.00 tot 20.00uur. Op de site staat meer over het programma.

Kinderen

Niet alleen van het bezoek aan de gevangenis gaan kinderharten sneller kloppen. Met een uitgebreid programma voor de jongsten beleven zij geen saai moment. Zo krijgen ze hun eigen springkussen en is op het complex een vossenjacht uitgezet. Een schminkteam tovert ieder kind om in een kleine boef. Ook kunnen ze tekenen, knutselen en meewerken aan de grootste stoepkrijttekening van Rotterdam. Met een workshop hoepelen en kindercocktails shaken is er genoeg te doen. Het mooist verkleedde kind wint een verrassing.

P.I.Noordsingel

De Noordsingel is één van de oudste gevangeniscomplexen van Nederland. Het bestaat uit twee gebouwen: de Strafgevangenis en het Gerechtsgebouw. De Strafgevangenis werd in 1872 in gebruik genomen en was volledig zelfvoorzienend. Een dorp op zich. Alleen was het een dorp waaruit het niet mogelijk was om te ontsnappen en waar men 23 uur per dag opgesloten zat in een cel van 10m2. In 2013 sloot Gevangenis Noordsingel haar deuren en startten de voorbereidingen voor Do-It-Yourself-wonen in de gevangenisvleugels, onderdeel van herontwikkelingsproject Tuin van Noord.

Meer over Gevangenis Noordsingel: indebakfestival.nl/gevangenis

In het kort

In De Bak
Zondag 27 september | 10.00 – 20.00 uur
P.I. Noordsingel Huis Van Bewaring | Noordsingel 115 3035 EM Rotterdam

Voorverkoop via link
Volwassenen €10 ex fee
Kinderen tot 12 jaar €5 ex fee

Facebook event

Binnen In De Bak Festival Noordsingel

Fotocredits: Onscherp