Interview Murat Uncuoglu: “Nederlanders dansen meer!”

Amsterdamse label Phat Elephant Recordings bracht eind juni een Istanbul Special Edition uit. Op deze release stonden tracks van Turkse producers, samengesteld door Murat Uncuoglu, die representatief zijn voor de clubscene van Istanbul vandaag de dag. Clubben dus zonder op vakantie te gaan.

Amsterdamse label Phat Elephant Recordings bracht eind juni een Istanbul Special Edition uit. Op deze release stonden tracks van Turkse producers, samengesteld door Murat Uncuoglu, die representatief zijn voor de clubscene van Istanbul vandaag de dag. Clubben dus zonder op vakantie te gaan.Phat Elephant is sinds jaren een bruggenbouwer tussen Amsterdam en Istanbul. Murat Uncuoglu is een vooraanstaande dj uit Istanbul met een indrukwekkende staat van dienst. Hij is resident geweest bij de grootste clubs van de stad, 7th House en Switch. Hij heeft de eer gehad om een selectie te maken voor de compilatie.

Het verschil tussen een Nederlandse clubavond en in Istanbul? “Nederlanders dansen meer! ”

“In Turkije had je een specifieke groep dat zich erg in elektronische muziek verdiept, maar die nooit danst. Dat zie je nooit in Nederland. De waardering van muziek komt overeen, alleen het dansen niet. Als je in Istanbul een club betreedt, kan het zijn dat je niemand ziet dansen. In Nederland gaat het vaker los en heeft iedereen lol met elkaar, Turken zijn daar star in.”

Hoe maakte je een keuze voor Istanbul Special Edition ?

“Ik selecteerde de tracks die ik geschikt vond voor de Phat Elephant sound. Dus coole beats en grooves. Muziek met een melodie dat de diepte indraagt.”

Iedere track vind je natuurlijk fantastisch, maar welk ik je favoriet?

“Als ik moet kiezen, kies ik voor Sambanal Groove (Original Mix) van DJ UHR. Occasional is een goede track van mezelf, als ik dat mag zeggen.”

Je helpt jong Turks talent, hoe?

“Ik luister naar de demo’s en als het wat is, help ik ze met het bereiken van hun doelen, of ze meer willen draaien of juist willen produceren. Later help ik ook met masteren als dit nodig is.”

Op welke Turke producers moeten we in de toekomst op letten?

“Alican Yuksel en Hasan Mogol.”

Je hebt tweemaal in Amsterdam gespeeld tijdens het Amsterdam Dance Event, hoe vind je dat?

“Vrolijk! Ik kom al jaren in Amsterdam. Iedere keer dat ik optreed is het weer een mooi feest. Ik heb de kans gehad om met veel Nederlandse dj’s te draaien in de eerste underground club van Istanbul, genaamd 2019. Ik heb allemaal mooie herinneringen aan Nederlandse dj’s. Hun optredens waren belangrijk voor mij en het nachtleven in Istanbul.”

Heb je leuke anekdotes die je graag met ons deelt?

“De eerste keer dat ik optrad tijdens het ADE ging heel goed? De dansvloer stond vol en iedereen had het naar z’n zin, geloof ik. Na een tijdje kwam iemand naar me toe die gebaarde dat ik ook even moest glimlachen. Ik was zo gespannen aan het draaien dat ik vergat plezier te hebben. Na dit gebaar lachte ik ook en werd het feest nog beter!”

Wanneer zien we je weer?

“Tijdens Phat Elephant presents in de Minibar op vrijdag 21 oktober, tijdens het Amsterdam Dance Event”

Phat Elephant Istanbul Special Edition, samengesteld door Murat Uncuoglu is te verkrijgen in meer dan 300 digitale downloadwinkels, zoals bij Fine Tunes.