Kijkje in Ruigoord’s ateliers tijdens Openbare Werken 2015

Met exclusieve expositie van Aat Veldhoen en Narouz Moltzer in grote schuur

Tijdens het eerste en tweede weekend van september zet kunstenaarsdorp Ruigoord de deuren van de ateliers wagenwijd open voor liefhebbers. Vrienden van Ruigoord Aat Veldhoen en Narouz Moltzer staan in de schuur met een speciale expositie van hun schilder- en beeldhouwwerk. Deze expositie wordt op zondag 6 september feestelijk geopend door voormalig Stichting Ruigoord voorzitter en Veldhoen’s echtgenote Hedy d’Ancona.

Expositie Aat Veldoen en Narouz Moltzer

Aat Veldhoen (1934) maakt gedetailleerde tekeningen en schilderijen van duinlandschappen, zelfportretten, naakte vrouwen en vrijende stellen. Zijn werk hangt in Amsterdam Museum, Rembrandthuis en Rijksmuseum. In het Rijksmuseum werd in 2014 een symposium gehouden, deels over de Rotaprenten van Veldhoen uit de jaren ‘60. Tijdens Openbare Werken vertoont hij grote schilderijen die samen een reis vormen door zijn werk. Narouz Moltzer (1963) begon in 1991 als assistent van Aat Veldhoen. Geïnspireerd door deze expositie maakte hij in de afgelopen paar weken diverse sculpturen van het vrouwelijk schoon om naast de schilderijen te vertonen. Jong talent krijgt een kans in de pastorie: dit jaar is de eer aan de net afgestudeerde glaskunstenaar Anna Grey.

Narouz Moltzer Aat Veldhoen Ruigoord
Open atelierroute

Ruigoord zet twee weekenden de deuren open om de vruchten van het kunstenaarschap aan het publiek te tonen. De atelierhouders laten zien waar ze het gehele jaar aan werken en organiseren evenementen met speciale gasten. Edelsmeden, schilders, tekenaars, beeldhouders en nog veel meer ambachtslieden stellen hun werk tentoon. Het atelier van ‘jonge honden’-collectief AWE heeft een kleine kunstroute met een selectie van werk van hun leden. Een overzicht van alle deelnemers staat in het programmaboekje.

Rond de kerk

De kerk van Ruigoord is zoals vanouds het middelpunt van muziek, eten en samenzijn. Op zaterdag 5 september verzorgen Krien Jozeph, Thomas Meijer en Isis de muziek. Het tweede weekend luisteren de bezoekers naar Esta Polyesta, Isis en Ping Pong. In de kerk zijn foto’s geëxposeerd van de Beltane viering van 1 mei 2015 door het Holistisch Tempelgenootschap in Ruigoord. Bij de Nightwatchbar kun je een bijzonder natuurlijk energiedrankje bestellen dat goesting geeft om te dansen en dromen levendiger laat worden. Ook is er een speciale Handmade & Art editie van de RuigMarkt met stands met kunst, design en handgemaakte spullen.

Over Ruigoord

Openbare Werken wordt voor de tiende keer gehouden. Het dorpje Ruigoord werd als protest tegen de plannen voor een haven 42 jaar geleden gekraakt. Sinds die tijd conserveert de gemeenschap een groen plekje te midden van de haven waar het gedachtegoed van de jaren zestig, van Provo en de hippiebeweging, nog steeds voort leeft. Maar in Ruigoord heeft de tijd niet stilgestaan. Er zijn nieuwe vormen gekomen voor de oude idealen en jonge aanhangers wisten het dorp te vinden. Ruigoord is een plek waar evenementorganisatoren, kunstenaars en anderen creatieven samenkomen om te maken, exposeren en te vieren.

www.ruigoord.nlwww.facebook.com/Ruigoord

In het kort

Openbare Werken 2015
Zaterdag 5 en zondag 6 september | Vanaf 12 uur
Zaterdag 12 en zondag 13 september | Vanaf 12 uur
Opening expositie Aat Veldhoen en Narouz Moltzer op zondag 6 september om 16.00 uur door Hedy d’Ancona
Ruigoord | Ruigoord 76 Amsterdam
Toegang is gratis

Facebook event

 Lees het programmaboekje online