Kunstenaarsdorp Ruigoord viert 40 jarig bestaan met fotoboek ‘Vrijhaven Ruigoord’

Ondanks oprukkende bedrijvigheid van haven staat vrijplaats fier overeind

Met het behalen van het veertig jarig jubileum is kunstenaarsdorp Ruigoord de oudste vrijplaats van Nederland. Dat wordt tussen 25 en 29 juli uitbundig gevierd tijdens een extra grote editie van zomerfestival Landjuweel. Ook wordt het fotoboek ’Vrijhaven Ruigoord’ gepresenteerd, samengesteld door fotograaf Floris Leeuwenberg en met een voorwoord van de Amsterdamse burgemeester Eberhardt van der Laan. Voorafgaand aan Landjuweel vindt Het Derde Futurologische Symposium plaats, met sprekers van vrijplaatsen vanuit de hele wereld en is het landschapsculptuur van enkele honderden meters van kunstenaar Bruno Doedens te bewonderen en te beklimmen.

Landjuweel festival
Landjuweel is het jaarlijkse summum van creativiteit en het hoogtepunt van alle feestelijkheden. Het is de 25ste editie van dit sprookjesachtige festival, dat uitbundig gevierd wordt. Er zijn internationale muzikanten, kunstenaars en theatergezelschappen van onder andere Boom Festival (Portugal) en Christiania (Kopenhagen, Denemarken). Ieder jaar trekt het evenement vanuit heel Nederland en Europa duizenden bezoekers, die op de camping kunnen overnachten.

Boek: Vrijhaven Ruigoord
Meer dan 17.000 foto’s heeft oud-bewoner en professioneel fotograaf Floris Leeuwenberg samen met andere Ruigoorders bekeken. Daarvan zijn er uiteindelijk 900 uitgekozen voor het boek Vrijhaven Ruigoord. Op woensdag 24 Juli 2013, officieel de 40ste verjaardag, wordt het eerste exemplaar van het boek uitgereikt door Hedy D’Ancona, oud-voorzitter van Stichting Landjuweel. Vrijhaven Ruigoord bevat foto’s van fotografen uit het netwerk van Ruigoord. De begeleidende teksten komen van Ruigoord-veteranen. Het boek voert langs verschillende tijden en momenten, verre reizen, grote bijeenkomsten, unieke manifestaties, waanzinnige projecten en grenzeloos idealisme. Burgemeester Eberhardt van der Laan is verantwoordelijk voor het voorwoord.

Floris Leeuwenberg LandjuweelFoto: Floris Leeuwenberg

Symposium
Op dinsdag 23 en woensdag 24 juli vindt het Derde Futurologisch Symposium plaats. Hierin wordt het belang van vrijplaatsen besproken en onderstreept door diverse representanten van vrijhavens uit Europa, Noord-Amerika, Rusland en Azië. In de afgelopen 40 jaar heeft Ruigoord een groot netwerk opgebouwd, dat tijdens het symposium aanwezig is. Christiania uit Kopenhagen opent tijdens dit symposium een ambassade in Ruigoord. Op maandag 22 juli wordt Het OOG van Ruigoord onthuld, een tijdelijk landschapsculptuur van circa 100 bij 250 meter ontworpen door landschapskunstenaar Bruno Doedens.

Over Ruigoord:
Als protest tegen de plannen voor een haven van de gemeente Amsterdam is Ruigoord 40 jaar geleden gekraakt. Sinds die tijd vormt het dorp de plek waar het gedachtegoed van de jaren zestig, van Provo en de hippiebeweging nog steeds voortleeft. Maar in Ruigoord heeft de tijd niet stilgestaan. Er zijn nieuwe vormen gekomen voor de oude idealen en er zijn ook vele jonge mensen bijgekomen. Ruigoord is een plek waar evenementorganisatoren, kunstenaars en anderen creatieven samenkomen om te maken, exposeren en te vieren. In het weekend zijn er regelmatig allerlei activiteiten, zoals poëziefestival Vurige Tongen en goatrancefestival Solstice. Anno 2013 vervult Ruigoord nog steeds een belangrijke functie als creatieve paaiplaats voor jong en oud talent waar de idealen van 1973 nog altijd (of juist weer) hoogst actueel zijn.

Cover Vrijhaven Rugoord