Mode-iconen uit de post-Sovjettijd in Amsterdam tijdens festival Perestrojka!

Perestrojka! – festival over Russische underground cultuur in mode, fotografie, muziek, kunst en film

Tussen 7 en 24 november toont festival Perestrojka! de ontwikkeling van de alternatieve mode en de bruisende muziekscène van Rusland tussen 1985 en 1995 op de NDSM-werf te Amsterdam. Alternatieve mode iconen Andrey Bartenev, Sasha Frolova en Alexander Petlura uit de Russische Doe-Het-Zelf beweging geven in kader van dit festival eenmalig workshops en modeshows in Amsterdam. Andrey Bartenev is wereldberoemd om zijn absurde, grillige, provocerende carnavaleske ontwerpen, geïnspireerd door de mythologie van de kunst.

Masterclasses met modeontwerpers
Tijdens Perestrojka! wordt teruggekeken op de opkomst van mode na de val van de Sovjet Unie. Mode ontwerpers Andrey BartenevSasha Frolova en Alexander Petlura zijn uitgenodigd om modeshows en masterclasses te geven. Hierin wordt het werk en de uitgangspunten van de ontwerpers besproken met studenten en modeprofessionals.

Sasha Frolova
Sasha Frolova

 

Door zijn inventief vormgegeven mode creaties is Andrey Bartenev wereldberoemd geworden. Tijdens zijn masterclass op zondag 17 november vertelt Bartenev over zijn meest succesvolle concepten. Ook onthult hij hoe hij zijn haast onmogelijk ideeën uit werkt. Tijdens de masterclass van Alexander Petlura op zaterdag 9 november staat zijn rol binnen de underground fashion beweging in de Perestrojkaperiode centraal. Sasha Frolova, een oud-leerling van Bartenev, verdiept zich op zondag 24 november in haar performance- en sculptuurkunst. Alle masterclasses vinden plaats in het ITW op de NDSM-werf. Aanmelden kan via perestrojka@windowtoerope.eu

Expositie: ‘Untamed Fashion USSR’
Voor het eerst is de fototentoonstelling “Untamed Fashion USSR” in Nederland te bezichtigen, samengesteld door de Moskouse curator Misha Buster.

De tentoonstelling laat de geschiedenis zien van de alternatieve modebeweging. Deze ontstond op de kruising van rock en kraakcultuur aan het begin van Perestrojka en eindigde met de komst van glossy modebladen medio 1990. “Untamed Fashion USSR” is van iedere dag tussen 8 t/m 24 november te bezoeken.

 

Untamed Expo

 

Verder tijdens Perestrojka!
Perestrojka! wordt georganiseerd in kader van het Rusland-Nederland vriendschapsjaar. Naast de modeshows, workshops en expositie vinden er gedurende drie weekeinden ook concerten, performances, filmvertoningen en feesten plaats in de creatieve geest van underground Rusland.

Perestrojka (letterlijk: verbouwing) was een programma gericht op de liberalisering van de Sovjet economie en maatschappij, geïnitieerd door Michael Gorbatsjov. Creatieve en onafhankelijk gestemde kunstenaars, muzikanten en intellectuelen namen het voortouw in het veranderingsproces. Ze deden dat met een indrukwekkende “we hebben niets te verliezen” mentaliteit die een uitbarsting van creativiteit en doe-het-zelf enthousiasme veroorzaakte.

In het kort
Perestrojka! – Festival over Russische underground cultuur in mode, fotografie, muziek, kunst en film

7 – 24 november | Volledig programma via link
ITW, NDSM Werf, T.T. Neveritaweg 15 te Amsterdam