Publicatie: Strandrellen: 1 jaar later

Zondag is het precies een jaar geleden dat het helemaal mis ging op het strand van Hoek van Holland. Op het dancefeest Veronica Sunset Grooves braken toen rellen uit.

Er ontstond een agressieve sfeer, waarna tientallen politieagenten werden opgejaagd en bekogeld. Eerst schoten de agenten waarschuwingsschoten af, maar later schoten ze ook gericht op de benen van relschoppers. De 19-jarige Robby van der Leeden kwam daarbij om het leven en meerdere mensen raakten gewond.

Een jaar later zijn de meeste feiten wel boven water, maar mensen die erbij waren, zullen de avond niet vergeten. De gebeurtenissen hebben diepe indruk gemaakt op festivalgangers, politie en dj’s. Gisteren verscheen het boek Spoedassistentie Hoek van Holland, waarin onder andere achttien politieagenten en de moeder van Robby hun persoonlijke verhaal doen. Ook bij het programma EénVandaag en op de zender RTV Rijnmond deden agenten hun verhaal.

Lucien Foort
Dj Lucien Foort, die draaide op het moment dat het strandfeest uit de hand liep, praatte niet eerder over de rellen. NOS Headlines sprak hem over wat er die avond gebeurde:

Zondag draait Lucien Foort wel op het festival Ministry Of Beats. Dat is een heel ander festival, maar het wordt gehouden op hetzelfde terrein. Er was discussie over of dit festival wel door moest gaan. Ministry Of Beats is anders dan Sunset Grooves een besloten festival met maximaal duizend bezoekers.

Naar aanleiding van de rellen bij Hoek van Holland werden de regels voor evenementen nog verder aangescherpt en werden sommige festivals zelfs afgelast, zoals de Dance Parade.

Luister ook het complete interview met Lucien Foort:

Bekijk de originele publicatie hier op www.nosheadlines.nl