Viering 40 jarig bestaan Ruigoord 23 – 28 juli – Fotoboek, Symposium Ruigoord, Landjuweel en Het OOG

Kunstenaarsdorp Ruigoord viert 40 jarig bestaan – Symposium Ruigoord ontvangt vrijplaatsen vanuit de hele wereld

Ruigoord bestaat deze zomer 40 jaar. Dit wordt tussen 23 en 28 juli uitbundig gevierd met een internationaal symposium over culturele vrijplaatsen, gevolgd door een extra grote editie van zomerfestival Landjuweel. Het fotoboek ’Vrijhaven Ruigoord’ wordt tijdens dit jubileum gepresenteerd, samengesteld door fotograaf Floris Leeuwenberg en met een voorwoord van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Bruno Doedens’ landschap sculptuur van 250 x 100 meter, in vorm van een gigantisch oog, knipoogt met behulp van honderden mensen op vrijdag 26 juli.

Het Derde Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes
Het Cosmopolitisch Parlement verwelkomt een internationaal gezelschap van sprekers uit toonaangevende Vrije Culturele Ruimtes uit Europa en daarbuiten. Doel van de tweedaagse bijeenkomst is om te komen tot de oprichting van een internationaal platform van Vrije Culturele Ruimtes en een gezamenlijke Verklaring over Het Universele Recht op Vrije Culturele Ruimtes. Een dag na de presentatie van het boek over de geschiedenis van 40 jaar Ruigoord, wordt het symposium op 25 juli afgesloten met de opening van de Ambassades van Christiania, Boom Festival, Blue Sun, Tacheles en Autonomedia in Ruigoord.

Boek: Vrijhaven Ruigoord
Meer dan 17.000 foto’s heeft oud-bewoner en professioneel fotograaf Floris Leeuwenberg, samen met andere Ruigoorders bekeken. Daarvan zijn er uiteindelijk 900 uitgekozen voor het boek Vrijhaven Ruigoord. Op woensdag 24 Juli 2013, de dag waarop 40 jaar geleden Ruigoord werd gekraakt, wordt het eerste exemplaar van het boek uitgereikt door Hedy D’Ancona, oud-voorzitter van Stichting Landjuweel. Vrijhaven Ruigoord bevat foto’s van fotografen uit het netwerk van Ruigoord. De begeleidende teksten komen van Ruigoordveteranen. Het boek voert langs verschillende tijden en momenten, verre reizen, grote bijeenkomsten, unieke manifestaties, waanzinnige projecten en grenzeloos idealisme. Burgemeester Eberhard van der Laan is verantwoordelijk voor het voorwoord.

Floris Leeuwenberg Landjuweel

Foto: Floris Leeuwenburg

Landjuweel Festival
Landjuweel, vanaf donderdag 25 tot en met zondag 28 juli, is het jaarlijkse summum van creativiteit en het hoogtepunt van alle feestelijkheden. Internationale muzikanten, kunstenaars en theatergezelschappen van onder andere Boom Festival (Portugal) en Christiania (Kopenhagen, Denemarken) zijn erbij. Theaterperformances zijn er onder andere van Pyromancer, Firefingers, Steady Dready Djuggledy. Dj’s en artiesten als Isis, Ruigoord Rebels, Kalio Gayo, Amari Family en The Electric Swing Circus zijn ook op de podia te vinden, samen met vele anderen. Zaterdagavond vindt de beroemde Beeldenroute plaats, een grote stoet die het dorp zal omarmen. Voor de kinderen is er iedere dag een speciaal kinderprogramma. Het volledige programma is te vinden op de site.

Het OOG van Ruigoord
Het OOG van Ruigoord is een tijdelijke landart-sculptuur van Bruno Doedens / SLeM (Stichting Landschapstheater en Meer) speciaal ontworpen en aangelegd voor het veertigjarige jubileum van Ruigoord. Het OOG wordt gerealiseerd op het open veld oostelijk van Ruigoord ter grootte van 250 x 100 meter. Het OOG is een metafoor voor ‘het anders kijken naar de wereld’, het beleven van de leefomgeving vanuit een perspectief met méér aandacht voor eigenzinnige idealen én de sociale en culturele waarden. Ook staat de landart-sculptuur symbool voor Ruigoord als rustpunt in de hectiek van haven en samenleving. Door inzaaing met bloemen zal de sculptuur onder invloed van de seizoenen door het jaar heen subtiel van beeld veranderen.
Op vrijdag 26 juli, vanaf 16.00 uur, knippert het oog door middel van honderden mensen die gelijktijdig naar de iris toelopen, en daardoor de illusie wekken dat het oog leeft. Diverse camera’s gaan dit registreren.

Ruigoord 40 jaar:

  • Het Derde Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes

Dinsdag 23 en woensdag 24 juli 2013
Kerk van Ruigoord
Entree is gratis
Meer info op link
Facebook event

  • · Persmoment boekpresentatie

De pers is van harte welkom om de presentatie van het boek Vrijhaven Ruigoord bij te wonen: woensdag 24 juli 2013, om 17.00 in de Kerk van Ruigoord. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt door Hedy D’Ancona. Aanmelden via pers@ruigoord.nl

  • · Landjuweel

Donderdag 25 tot en met zondag 28 juli 2013
Camping opent op 24 juli 2013
Het dorp van Ruigoord
Passepartout €65, voorverkoop via link
Facebook event

  • · Het OOG van Bruno Doedens

Vrijdag 26 juli 2013 vanaf 16.00 uur
Naast Ruigoord
Met honderden mensen laat Ruigoord Het OOG van Bruno Doedens knipperen.