Vurige Tongen trapt 40-jarig jubileum Ruigoord af

Driedaags festival voor dichters, rappers, poëzie en literatuur

 

In het Pinksterweekend is Ruigoord het toneel van literair festival Vurige Tongen. Tijdens dit driedaags festival wordt de Ruigoord Trofee uitgereikt aan Ruigoord-ambassadeurJordan Zinovich, die in New York een boek publiceerde over de Amsterdamse creatieve underground. Op de bijeenkomst van Het Wellustig Woord in Salon Ruigoord draagt dichter Alec Butler, een Canadese hermafrodiete Indiaan, pornoetry voor. Ook andere schrijvers en – vooral – dichteressen laten het achterste van hun tong op erotisch gebied horen. Muzikaal staat onder andere een optreden van Def P & BL3NDER op het programma.
 
Met een overvol programma trapt Vurige Tongen het Ruigoords festivalseizoen én de viering van het 40 jarig jubileum van het kunstenaarsdorp af. Hoogtepunt van Vurige Tongen is de uitreiking van de Ruigoord Trofee, die jaarlijks uitgereikt wordt aan een kunstenaar ‘van buiten’ die zich buitengewoon heeft ingezet voor het behoud van Ruigoord. Dit jaar is dat Jordan Zinovich. Zijn uitgeverij Autonomedia geeft in New York dit voorjaar Assault on the Impossible uit, een uitgebreide bewerking van Marjolijn van Riemsdijk’s De bestorming van het Onmogelijke. Dit boek vertelt de geschiedenis van kunstenaarsgroepen als De Keerkring, Insektensekte, Deskundologies Laboratorium, Amsterdams Ballon Gezelschap en Ruigoord. Het is voor het eerst dat er in de VS een boek verschijnt over de Amsterdamse underground sinds publicaties over de Provo beweging in de jaren ‘70.

 

Verdere programmering
 
Eddie Woods, de oprichter van het Ins&Outs Magazine, presenteert een programma met Engelstalige auteurs. In de jaren 70 van de vorige eeuw publiceerde Woods werk van Beat Poets als Burroughs, Ginsberg, Corso en Ira Cohen, samen met teksten en tekeningen van kunstenaars uit de Amsterdamse underground. De Zwitserse dichter Udo Breger, vriend van schrijver William Burroughs, treedt op, naast “Jodelspecialist” Bart Plantenga en Ginsbergvertaler Jyrki Ihalainen uit Finland.

 

Vanuit Doel, Ruigoords zusje te Antwerpen, komt een delegatie dichters werk voordragen. Zware onderwerpen worden op Vurige Tongen niet geschuwd, de Nederlands-Syrische schrijfster Daad Kajo komt vertellen over de oorlog in haar vaderland. Spelletjesliefhebbers kunnen zich verbazen bij Jelmer Steenhuis, ‘s Nederlands bekendste maker van cryptogrammen. Tijdens een lezing vertelt Steenhuis over zijn vak en wordt er gezamenlijk een cryptogram ontworpen.

 

Ruigoord
 
Ruigoord verwierf bekendheid als gekraakt kunstenaarsdorp dat vier streed voor zijn behoud toen gemeente Amsterdam de haven liet uitbreiden rond het jaar 2000. Nu, dertien jaar later, bestaat de gemeenschap rond de beroemde Ruigoordkerk nog altijd. In het weekend vinden er feesten, optredens en culturele manifestaties van allerlei kaliber plaats in de kerk. In de zomer verschillende festivals. Het jaarlijkse summum van alle creativiteit, het Landjuweel, is het hoogtepunt van de viering van het 40-jarig jubileum.

 

Viering 40 jarig bestaan
 
De gemeenschap van Ruigoord trapt de viering van het jubileum af tijdens Vurige Tongen. Om de geschiedenis, maar ook om de toekomst te vieren, presenteert Ruigoord het fotoboek Vrijhaven Ruigoord. Daarin wordt de kleurrijke geschiedenis van het dorp in beeld gepresenteerd. Het boek komt tot stand door crowdfunding en is voor te bestellen á €35 via de site.

 

In het kort

VURIGE TONGEN
Zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei – 14.00 – 22.00 uur
Ruigoord
Voorverkoop via link
Facebook event